חושבים יחד על

קהילה חדשה 

שבעה ימים של שיתוף, חשיבה והתנסות באוטונומיה שיתופית, מטבח קהילתי והקמת קהילה חדשה במאה העשרים-ואחת
 

בהנחיית ד"ר דרור גרין

 

העולם הגלובלי ריסק את חיי הקהילה הקטנה והפך אותנו לבודדים יותר. קצב החיים המהיר, האינטנסיבי והשוחק, והתרבות הקפיטליסטית ההיררכית והתחרותית שחקו את המפגש הבין-אישי ופוררו את המשפחה. האוטונומיה השיתופית והמטבח הקהילתי מציעים דרך חדשה המאפשרת לנו לשוב ולהתחבר זה לזה, לתמוך זה בזה ולהרגיש בטוחים יותר בעולם המשתנה במהירות. 

הבישול והאכילה היו מאז ומתמיד מקום המפגש הטבעי לחיי משפחה וקהילה ולמפגשי סיפור. הבישול המשותף מאפשר לנו לשתף זה את זה בתרבות שבה צמחנו, והאכילה המשותפת מאפשרת לנו לחלוק זה עם זה בחוויות היומיומיות שלנו, להכיר זה את זה טוב יותר ולשתף פעולה במימוש רעיונות וחלומות. 

רבים מחפשים דרך לשנות את חייהם, לעבור לארץ אחרת, להצטרף לקהילה קיימת או  להקים קהילה חדשה. נדמה שקשה מאוד לעשות זאת. הקושי איננו טכני. באופן טבעי אנחנו פועלים באופן אוטומטי, המותאם לתבניות התנהגות, להרגלים ולתבניות חשיבה שמעולם לא בדקנו, תבניות המתאימות לתרבות שבה אנו חיים. הפער בין המחשבה על שינוי לבין התבניות המפעילות אותנו יוצר קושי רגשי המחבל באפשרות ליצור שינוי. 

הסדנה מיועדת למי שבודק את האפשרות להצטרף לקהילה החדשה בכפר הבולגרי, והיא תאפשר לו להכיר ולחוות את רעיון האוטונומיה השיתופית, וגם להכיר את שאר החברים העתידיים. 

בשבעת ימי המפגש נתוודע לרעיון האוטונומיה השיתופית, המאפשרת שיתוף במשאבים ללא התערבות בחיי הפרט, ונחווה את המטבח הקהילתי המשמש כמקום מפגש ומוקד לשיתוף. נבשל ונאכל יחד, נשתף זה את זה בניסיוננו ובחלומותינו, ויחד נחפש דרך להקמת הקהילה החדשה. 

קבוצת החשיבה תתקיים באקדמיה לחשיבה, במטבח הקהילתי, בכפר הבולגרי, על שפת הנחל, ליד המעיין. 


"דרור הוא אחד מאנשי המקצוע הייחודיים שפגשתי. אין אף אחד שדומה לו בנוף המקצועי שלנו. הוא חושב בצורה מיוחדת ופוריה. אני משוכנע שהסדנה שהוא מציע תהיה חוויה מגרה ומעשירה, שתיתן למשתתפים נקודת מבט חדשה" (פרופ' חיים עומר, אוניברסיטת תל-אביב, מחבר הספרים 'שיקום הסמכות ההורית', 'השטן שבינינו', 'פחדים של ילדים' ועוד). 


קבוצת החשיבה על קהילה חדשה היא הזדמנות להכיר דרך חיים חדשה, בסביבה נעימה, ולגלות שבסביבה תומכת אפשר ליצור קהילה בכל מקום. במשך שבעה ימים נבשל ביחד (אוכל צמחוני, וטבעוני לטבעונים), נאכל ביחד, נלמד זה מזה ונלמד זה את זה, נשתף זה את זה בחיינו ונחשוב יחד על הדרך להקים קהילה חדשה המבוססת על תמיכה ושיתוף. 

שבעה ימים של חשיבה משותפת על קהילה חדשה 

קבוצת החשיבה על קהילה חדשה מתקיימת באקדמיה לחשיבה, והיא מיועדת לחמישה משתתפים, או זוגות, המחפשים דרך להקים קהילה חדשה בישראל או בארץ אחרת (ולמי שמעוניין בכך, בבולגריה). 

במשך שבעה ימים רצופים נקשיב, נדבר, נשתף, נשתמש בסימולציות כדי להתנסות יחד ברעיונות מוכרים וחדשים, נבדוק את הנחות-היסוד שלנו ונחפש דרכים חדשות להקמת קהילה. 

יחד נחשוב על השינויים המחייבים הקמת קהילות קטנות: 

  • על התרבות של אינדיבידואליות קיצונית ללא רשת תמיכה חברתית מאפשרת לתאגידים ולמדינות לשלוט בכל תחומי חיינו, והופכת אותנו לבודדים יותר מאשר אי-פעם. 
  • על היעלמות המדינה הסוציאל דמוקרטית פוגעת באופן קשה בביטחון הרפואי, התעסוקתי, הכלכלי והחברתי.  
  • על כך שלמרות הטכנולוגיה והעושר העולמי רוב בני-האדם חייבים להשתעבד לעבודה הדורשת את רוב זמנם ואינה מספקת את כל צרכיהם. 
  • על הדמוקרטיה המצטמצמת וזכויות-האדם המוגבלות: חופש התנועה אינו מובטח (סגרים, הגבלת טיסות), השליטה בהון הפרטי מצטמצמת (המדינה מצמצמת את השימוש בכסף מזומן), תנועות לאומניות משתלטות על הדמוקרטיות המערביות, כוחן של מדינות טוטליטריות והשפעתן על העולם גדל (סין, הודו, רוסיה, איראן). 

יחד נחשוב גם על היתרונות בחיים בקהילה קטנה: 

  • על הצורך האנושי הבסיסי ביותר בחברות, באמון ובתמיכה הדדית. 
  • על האפשרות 'לצאת מהגריד', להקטין את שליטת המדינה והתאגידים בחיינו, בבריאותנו וברווחתנו. 
  • על האפשרות לשתף ולתמוך זה בזה ללא תמורה, ללא תחרות, ללא מתח. 
  • על הערבות ההדדית היעילה יותר מתוכניות הביטוח הגוזלות כמחצית מהכנסתנו. 

את המפגשים נערוך במטבח הקהילתי של האקדמיה לחשיבה, שבו נבשל יחד, נאכל יחד, נדבר, נקשיב ונשתף זה את זה במחשבותינו ובניסיוננו. המטבח הקהילתי הוא דרך יעילה ליצירת קשר ולשיתוף, והוא תורם לתהליכי החשיבה המשותפים. לעתים נערוך את המפגשים ליד המעיין שבחצר, ולעתים ליד הנחל, במעיינות החמים או בטבע. 

בנוסף, אשתף אתכם ב'אימון הרגשי' ובמתודת 'החשיבה הרגשית' שפיתחתי, שיוכלו לשמש אותנו ככלים מנחים לפיתוח רעיונות חדשים, שאינם מותנים בהנחות מוקדמות ויכולים להתאים לתפישות-עולם שונות.   


סדר-היום

בכל בוקר ניפגש במטבח הקהילתי, נכין ארוחת-בוקר ונמשיך למפגש של כשעתיים, אותו נקיים בטבע, במקומות שונים בכפר הבולגרי (ליד הנהר, על ההר, וכו'). 

אחר-כך נכין ונאכל יחד את ארוחת-הצהרים. גם בזמן הכנת הארוחות והאכילה המשותפת נוכל לעבד את הרעיונות שבהם אנו עוסקים. 

לאחר ארוחת-הצהרים ננוח, או נטייל בכפר. גם ההליכה היא אמצעי לתקשורת יעילה (ואפילו לתהליך טיפולי). 

אחר-הצהרים ניפגש שוב במטבח הקהילתי למפגש של שעתיים, לשיחה והתנסות. נעשה שימוש בסימולציות ובדינמיקה קבוצתית כדי לבחון את הרעיונות בהם נתמקד. 

לאחר מכן נכין יחד את ארוחת-הערב, נאכל ונסכם את התהליך שעברנו. 

לאחר ארוחת-הערב ניפגש שוב למפגש של שעתיים, בהן נחפש יחד דרכים חדשות ליישום הרעיונות עליהם חשבנו. 

התוכנית תהיה גמישה, ונתאים אותה לצרכי המשתתפים, למזג-האוויר ולרעיונות שיצמחו במהלך המפגשים. 

 

כחלק מן ההתנסות במטבח הקהילתי נבשל ונאכל יחד (אוכל צמחוני), נתוודע לחיים בחיק-הטבע, ונתנסה בחיי הכפר הבולגרי. 

את עבודת האימון הרגשי נשלב בפרקטיקה של המטבח הקהילתי והפיכתו למרכז פעיל של סיפור, הקשבה, יצירה משותפת ויזמות קהילתית. 


חשיבה רגשית

מתודת 'החשיבה הרגשית' שפיתחתי אינה תיאוריה פילוסופית אלא דרך פשוטה ומעשית לשיפור תהליכי חשיבה ולפיתוח רעיונות. 

התרבות המערבית מבוססת על היררכיה כוחנית המחבלת בחשיבה החופשית, ועל דואליזם מלאכותי המבחין בין טוב לרע, בין גוף לנפש ובין חשיבה רציונלית לבין רגשות. במשך שנים רבות חקרתי את טבע האדם וגיליתי את התהליך הרגשי המשמש כמכשיר הניווט של המוח, מאפשר לנו להיזהר מכל מה שמעורר בנו את חרדת-המוות הטבעית ולזהות את מה שיוצר בנו תחושה של 'מקום בטוח'. תורת 'האימון הרגשי' שפיתחתי מאפשרת לנו לזהות ולשפר את שבע המיומנויות הרגשיות שבאמצעותן אנחנו יוצרים תחושה של מקום בטוח. 

בזכות חקר המיומנויות הרגשיות גיליתי שגם החשיבה היא מיומנות רגשית, ושההתנהגות האנושית אינה רציונלית אלא אוטומטית. החשיבה הקוגניטיבית, הרציונלית, היא רק קצה הקרחון המאפשר לנו לזהות ולשפר את המיומנויות הרגשיות שלנו, ובכך לשנות את תבניות ההתנהגות והחשיבה האוטומטיות. 

כשם שהמיומנויות הרגשיות מאפשרות לנו ליצור לעצמנו תחושה של 'מקום בטוח', בכל רגע מחדש, אנחנו יכולים לעשות בהן גם שימוש הפוך, פרדוקסלי, כדי לערער את תבניות החשיבה האוטומטיות שלנו (אמונות, דעות קדומות, הרגלים) ולפתח רעיונות חדשים. מתודת 'החשיבה הרגשית' שפיתחתי היא כלי יעיל ופשוט לפיתוח רעיונות והמצאות, ליצירה פוריה ולהתבוננות רחבה יותר במציאות שבה אנו חיים. 

במחקר שלי על טבע האדם בחנתי גם את הדואליזם שבין אינדיבידואליזם קיצוני (התפיסה הקפיטליסטית-תחרותית וההיררכיה ההישגית) לבין רעיון 'האמנה החברתית' (שההקצנה שלו היא הפאשיזם, הקומוניזם או הקיבוץ). הכלים של 'האימון הרגשי' ו'החשיבה הרגשית' אפשרו לי לפתח תפיסה חברתית חדשה, המבוססת על 'האוטונומיה השיתופית'. זוהי קהילה קטנה (לא יותר ממאה משתתפים) ולא היררכית, ללא הנהגה, שחבריה בוחרים לשתף זה את זה במה שיש להם ולתמוך זה בזה. במרכזה של האוטונומיה השיתופית נמצא המטבח השיתופי, שבו חברי הקהילה יכולים לבשל יחד, לאכול יחד, להקשיב זה לזה, לשתף זה את זה במחשבות וברעיונות, וגם לתמוך זה בזה. 

רעיון 'האוטונומיה השיתופית' הוא גם הבסיס לפעילות באקדמיה לחשיבה ובקבוצות החשיבה. החשיבה האנושית זקוקה לשפה משותפת (שהיא אחת המיומנויות הרגשיות הבסיסיות), לשיתוף פעולה, להקשבה ולתמיכה. כשם שהיכולת שלנו להבין זה את זה באמצעות השפה נובעת מן היכולת האמפתית שלנו, גם החשיבה זקוקה לאמפתיה והיא יעילה ופוריה יותר כשהיא מתקיימת ברשת חברתית של מוחות חושבים. ההקשבה, השיתוף והתמיכה הם מצע יעיל לכל תהליך חשיבה. 

האקדמיה לחשיבה, שבמרכזה המטבח הקהילתי, מאפשרת את קיומה של קהילת חושבים, ובנוסף לשימוש במיומנויות הרגשיות ככלים להפריית החשיבה היא יוצרת סביבה תומכת שמשפרת ומעצימה את תהליכי החשיבה. קבוצות חשיבה של חמישה עד עשרה משתתפים יעילות הרבה יותר מתהליך החשיבה האינדיבידואלי, מבלי לבטל את מקומו וחשיבותו ביצירת הרעיונות. 

כדי ליצור סביבה בטוחה ותומכת בקבוצות החשיבה ובתהליכי החשיבה ניסחתי את 'האמנה האנושית' (כמענה ל'אמנה החברתית' שאינה ממלאת את תפקידה), שתשמש כקוד האתי לחברי האקדמיה ולמשתתפים בקבוצות החשיבה ובסדנאות החשיבה. 'האמנה האנושית' נובעת מרעיון 'האוטונומיה השיתופית', והיא מבוססת על שלושה ערכים הנובעים מהשימוש באמפתיה: אחריות, סובלנות והדדיות (כלומר, האתיקה של האקדמיה לחשיבה מבוססת על שיתוף והקשבה, ללא שיפוט וביקורת)

אוטונומיה שיתופית 

האימון הרגשי מציע כלים אישיים לשיפור המיומנויות הרגשיות והחברתיות, והאוטונומיה השיתופית היא דרך להתמודדות חדשה עם הבדידות ועם חוסר האונים הכלכלי, דרך שאינה דורשת מהפיכה חברתית וניתן לממש אותה כבר עתה, בקבוצות קטנות. 

רעיון האוטונומיה השיתופית מציע תחליף לתפיסת העולם ההיררכית השלטת בתרבות המערבית באלפיים השנים האחרונות, ואשר באה לידי ביטוי בתפיסות קיצוניות כדוגמת הקומוניזם הטוטליטרי המשעבד את הפרט לקבוצה או הקפיטליזם והאינדיבידואליזם הקיצוני שחיסלו את חיי הקהילה. 

האוטונומיה השיתופית משלבת את היתרונות שבחיי שבט משפחתי או קהילה קטנה המספקת תמיכה ותחושה של מקום בטוח לחבריה, עם שמירה על האוטונומיה האישית של כל אחד מן החברים (כלומר ללא כפיה של קבוצה שלטת), המאפשרת לו להיות אחראי על חייו ולהתאים את עצמו בגמישות לעולם המשתנה במהירות במאה העשרים-ואחת. 

האוטונומיה השיתופית מבוססת על קיומן של קהילות קטנות ועצמאיות, המתנהלות ללא היררכיה שלטונית ומקיימות ביניהן קשרי תמיכה ושיתוף.  


מטבח קהילתי 

מטבח קהילתי הוא דרך פשוטה ומהירה ליצירת קהילה המבוססת על רעיון האוטונומיה השיתופית. זהו מקום מפגש שבו המשתתפים מבשלים יחד, אוכלים יחד, ומשתפים זה את זה בסיפוריהם האישיים. 

המיקום, האירוח והתשלום 

קבוצת החשיבה על קהילה חדשה מתקיימת באקדמיה לחשיבה, בכפר בולגרי קטן ויפה, לא רחוק מן העיר קיוסטנדיל, כמאה קילומטרים מסופיה, בירת בולגריה. 

אזור קיוסטנדיל הוא מרכז עצי הפרי של בולגריה (במיוחד דובדבנים), והוא עשיר בנחלים ונהרות, הרים, ומעיינות בריאות חמים שהרומאים גילו לפני אלפיים שנה. 

הבית כולל חמש דירות בנות שני חדרים (חדר-אורחים וחדר שינה), שירותים, מקלחת ומטבחון, והוא מתאים לקבוצה של חמישה משתתפים או חמישה זוגות. המפגשים נערכים במטבח הקהילתי וכוללים בישול משותף (צמחוני) ואכילה משותפת, וגם ליד בריכת המעיין שבחצר ובהליכה לאורך הנחל. 

התשלום (לשנת 2023): 1200 יורו למשתתף או 2000 יורו לזוג (כולל הסעה משדה-התעופה ובחזרה, אירוח מלא בדירה בת שני חדרים ליחיד או לזוג וארוחות צמחוניות במטבח הקהילתי. לא כולל טיסות). 

אתם מוזמנים לארגן קבוצה של חמישה מטפלים, בזמן המתאים לכם. 

לפרטים ולתיאום זמן לקבוצת מטפלים כתבו לי: drorgreen@gmail.com

או בווטסאפ:  00359-888-306092

 

 ד"ר דרור גרין

נולדתי בירושלים, 1954. משנת 2008 אני מתגורר בכפר קטן בבולגריה, אב לארבעה ילדים אותם גידלתי בחינוך ביתי. אני פועל להקמת קהילה של 'אוטונומיה שיתופית' בבולגריה.

ניהלתי את 'קוגיטו, בית-ספר לפסיכותרפיה' בזכרון-יעקב ולימדתי פסיכיאטרים, פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים ורופאים בבית-הספר לפסיכותרפיה של הטכניון בביה"ח רמב"ם, בבית-הספר לפסיכותרפיה בבית-החולים בצפת בשיתוף עם מכללת צפת, ובלימודי ההמשך ברפואה של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב בשיתוף עם שירותי בריאות כללית.

סיימתי דוקטורט ותואר שני בפסיכותרפיה בסיטי יוניברסיטי (ריג'נטס קולג', לונדון), בוגר האקדמיה למוסיקה ע"ש רובין בירושלים (קומפוזיציה) והאוניברסיטה העברית (פילוסופיה ומוסיקולוגיה).

ד"ר לפסיכותרפיה, מוסיקאי, סופר, מאייר ואוצר תערוכות. חיברתי יותר מחמישים ספרים לילדים, למבוגרים וספרות מקצועית בתחום הטיפול הנפשי. פיתחתי את גישת 'האימון הרגשי' ובעקבותיה את מתודת 'החשיבה הרגשית', וכתבתי על כך בספרים 'אימון רגשי', 'מקום בטוח' ו'שיחות עם הנסיך הקטן' (על אימון רגשי ועל טבע האדם). בקרוב יצא לאור ספרי 'חשיבה רגשית'.

שימשתי כמנכ"ל 'הוצאת המוסיקה הישראלית' ו'הסדנה הירושלמית לעיצוב', ובאמצעות מתודת 'החשיבה הרגשית' המצאתי את משחק-החשיבה 'טריקסי' שנמכר ברחבי העולם במאות אלפי עותקים.

פיתחתי את גישת 'האימון הרגשי', שאינה 'טיפול' אלא דרך-חיים  פשוטה ויעילה המאפשרת זיהוי ושיפור יומיומי של המיומנויות הרגשיות שלנו. כאחד מחלוצי הטיפול הנפשי באינטרנט פיתחתי את הקליניקה הווירטואלית הראשונה בעולם. 

בחמישים השנים האחרונות פיתחתי את 'החשיבה הרגשית', מתודה חדשה לחשיבה המעניקה כלים מעשיים לפיתוח רעיונות. בזכות המתודה לחשיבה רגשית המצאתי משחק חשיבה (TRIXXY) שמימן את לימודי באנגליה, כתבתי ספרים רבים, פיתחתי את הקליניקה הווירטואלית הראשונה בעולם ופיתחתי גישות חדשות לטיפול נפשי ולחשיבה. 

אני הבעלים של הוצאת הספרים הישראלית 'ספרים, הוצאה לאור', שבה יצאו לאור תיאורי-המקרים של פרויד, סדרת 'הספריה לפסיכותרפיה' וספרה האחרון של יונה וולך. 

אני הלום-קרב ממלחמת אוקטובר 1973.  


 

 

Bookmark and Share

מכתבים ממשתתפי סדנאות אימון רגשי

"השהות שלי במהלך כל השבוע, במקום נעים ובטוח, בכפר קטן בבולגריה, לא רחוק מנהר ויער, הייתה חוויה נפלאה אשר ניתקה אותי מעומס חיי היומיום שלי ועטפה אותי באהבה, בנדיבות וברוגע, מלווה כל העת בשמחת הילדים(מלכה).


"זו לא רק התנסות בעוד גישה חדשה או נוספת אלא ממש אימון הפנמה. עבורי זו היתה חוויה מעצימה ומרגשת" (שוש רוטשטיין - מטפלת באמצעות אומנויות). 


"נפלא להתחיל את היום עם הציפורים והתרנגולות בטיול בטבע, להמשיך אותו עם סדנת אימון רגשי בסטודיו המחבק של דרור, להכין ארוחה בריאה, לקנח בסדנה נוספת עם דרור, להאזין לנגינה בפסנתר של בני הבית ולהשתעשע עם הילדים" (ברכה ועידו, מאי 2013). 


"זו היתה חוויה שלא נשכח, ואנו מקווים מאד שיתאפשר לנו לחזור בעתיד למשכן האהבה והשלווה בכפר הקטן בבולגריה(אלי ותמר).


"יום יום קמנו אל גן העדן הקטן בכפר דבורישטה. משהו באוויר הצלול ובאנרגיות המרגיעות סימן לנו שקיבלנו את ההחלטה הנכונה והגענו למקום הנכון והבטוח. החל מגינת הירקות האורגניים, העצים המלבלבים במגוון פריחות צבעוניות ופירות מזמינים, ועד הנהר הזורם שעובר בכפר שכאילו הזמן בו עצר מלכת(דנה ואביה).


"תודה על שבוע חווייתי ומעשיר שבילינו אצלכם. החיבוק המשפחתי, הנוף ואווירת הכפר הוסיפו המון, והיוו השלמה נהדרת לסדנה המאללפת שתרמה לכל אחד מאיתנו בדרכו" (דינה פליטמן).


"זכיתי לשבעה ימים קסומים של שלווה וזמן שנמתח לו בעצלתיים, והיה זמן לכל דבר, לשיחות חולין ושיחות נפש, לארוחות משותפות (ומצוינות), לטיול של אחר צהריים בכפר, טיולים קסומים ביערות, למידה ויצירה" (גזית כהן).


"הסדנה היא מתנה נהדרת שהענקנו לעצמנו אחרי 25 שנות נישואין. כיום, חצי שנה אחרי הסדנה, מתנותיה עדיין עמנו ואת שלמדנו אנחנו חיים ומיישמים באופן יומיומי ולא פוסקים מלהודות" (עידו וברכה).


"הגענו עם ציפיות גבוהות ויצאנו עם תוצאות יוצאות דופן, הרבה מעבר למה שיכולנו לדמות" (אורית מקלר ואיריס קעטבי-נחמני).