ד"ר דרור גרין
השימוש בפורומים לצרכי טיפול, לימוד והדרכה
השימוש בפורומים הפך לאחת מדרכי התקשורת הפופולריות ביותר ברשת האינטרנט, ובעקבות המטופלים גם מטפלים רבים החלו להתוודע אל האפשרויות החדשות שמציעה הרשת. גם אם הטיפול הנפשי באמצעות האינטרנט מעורר עדיין הסתייגות בקרב אנשי המקצוע, יותר ויותר מטפלים משתמשים ברשת לצרכי תקשורת, חיפוש מידע והתייעצות עם עמיתים.
עכשיו, כשמטפלים רבים גולשים באינטרנט ומשתתפים בפורומים באופן אקטיבי או פסיבי, אני מבקש להציג דרכים מעשיות לשימוש יעיל בפורומים לצרכים מקצועיים. בהמשך אציג את השימושים האפשריים בפורום לצרכי חיזוק הקשר הטיפולי, לימוד והדרכה, אליהם התוודעתי בשנים האחרונות במהלך המחקר שלי על הטיפול הנפשי באינטרנט, וגם אפשרויות שפיתחתי בעצמי בתחום זה.
שימוש בפורומים לצרכי טיפול
לפני כשש שנים, כשגיליתי את הטיפול הנפשי באמצעות האינטרנט, טיפלתי בעיקר באמצעות הדואר האלקטרוני, ומעט באמצעות תוכנת הצ'ט. שתי גישות אלו נפוצות עד היום כדרכים העיקריות לטיפול נפשי באינטרנט. השימוש בפורום לצרכים טיפוליים נעשה בעיקר בקבוצות תמיכה וירטואליות. בשנים האחרונות פיתחתי את 'הפורום החדש', כדוגמת זה שבו מוצגת ההרצאה הזו (ההרצאה מוצגת בפורום רק למטפלים מוסמכים שנרשמו מראש, ולא לקוראים האחרים), המיועד לטיפול אינדיווידואלי. בהמשך פיתחתי את הפורום גם למטרות טיפול קבוצתי, לימוד והדרכה.
1. טיפול אינדיבידואלי
השימוש בפורום כ'קליניקה וירטואלית' הוא חוויה מיוחדת במינה, השונה מן הניסיון שיש לנו, כמטפלים, בטיפול פנים-אל-פנים. חסרונה של שפת-הגוף יוצר הבדל מהותי בין הטיפול המסורתי לבין הטיפול באינטרנט, ויש בו חסרונות ויתרונות. עם זאת, ההבדל הזה מאפשר לנו להתוודע לסביבה טיפולית חדשה, שאין לה תחליף. הקליניקה הווירטואלית איננה שייכת לנו, כמו הקליניקה המסורתית, ואיננו יכולים לפגוש בה את כל מטופלינו. הקליניקה הווירטואלית שייכת למטופל, ואיש מלבדו אינו יכול להשתמש בה. הוא יכול לשמור בה את הטקסטים שלו ואת קישורי האינטרנט שלו, להשתמש בה גם בין המפגשים הטיפוליים וגם לשוב אליה לאחר תום הטיפול. לראשונה בהיסטוריה של הטיפול הנפשי מציע הטיפול באינטרנט תיעוד שלם של כל התהליך הטיפולי, הנגיש למטפל ולמטופל כאחד. התיעוד מגשר על הפער שבין המטפל לבין המטופל, ומונע מניפולציות בלתי-נמנעות בנרטיב הטיפולי, כפי שניתן לקרוא בהיסטוריה של תיאורי-המקרים מפרויד (למשל בטיפול ב'דורה') ועד יאלום ('כל יום קרובים יותר'). התיעוד של הטיפול באינטרנט מבטל, למעשה, את הצורך בכתיבת תיאורי-המקרים הסובייקטיביים שהיו מקובלים עד היום, ומאפשר מחקר חדש המבוסס על נתונים מוסכמים.
למרות יתרונותיו של הטיפול באינטרנט, אינני ממליץ למטפלים לעשות זאת ללא הכנה מוקדמת וללא הדרכה. המאפיינים החדשים של המסגרת הטיפולית באינטרנט דורשים התנסות, והתאמת החשיבה הטיפולית המסורתית לדיאלוג הכתוב היא תנאי מוקדם להכשרת מטפלים באינטרנט. מספר מטפלים, החברים באיגוד הבינלאומי של מטפלים באינטרנט (ISMHO) מציעים תוכניות הכשרה למטפלים באינטרנט, וגם אני פיתחתי תוכנית הכשרה למטפלים ישראליים באינטרנט.
2. טיפול קבוצתי
למעשה, מחוץ לפורומים המיוחדים שפיתחתי לטיפול אינדיבידואלי נהוג לעשות בפורומים שימוש למטרות תמיכה או טיפול קבוצתי. גם הפורומים ה'פתוחים' באינטרנט הם למעשה קבוצות 'טיפוליות', המבוססות על הדינמיקה שבין המשתתפים לבין מנהלי הפורומים. מטפלים רבים מתנסים בניהול קבוצות תמיכה באינטרנט, בפורומים 'פתוחים' לכל הגולשים או בפורומים מוגנים בסיסמה. בפורום 'פסיכולוגיה ברשת' מאוגדים כארבעים מטפלים המנהלים קבוצות תמיכה ויעוץ בנושאים נפשיים.
כמו בטיפול האינדיבידואלי באינטרנט, גם הטיפול הקבוצתי באמצעות הפורום מוגבל בשל היעדר שפת-הגוף, ומצד שני הוא מציע אפשרויות חדשות שאין כל אפשרות לממש אותן בסביבה טיפולית אחרת. ניתן, אמנם, לקיים את הטיפול הקבוצתי בפורום במועדים קבועים כמו בטיפול הקבוצתי המסורתי, אך הפורום מאפשר לחברי הפורום להמשיך את הקשר ביניהם בין המפגשים והוא יוצר דינמיקה קבוצתית מרוכזת ומיוחדת במינה. שלא כמו בטיפול הקבוצתי המסורתי, בו מוגבלת האפשרות של כל המשתתפים להגיב באופן פעיל על המתרחש, יכולים כלהמשתתפים בפורום הווירטואלי להגיב על כלההודעות בפורום בכל זמן שהוא, ללא כל הגבלה. אפשרויות אלו משנות את אופיו של הטיפול הקבוצתי, ודורשות התאמה של הציפיות ושל החוזה הטיפולי למסגרת החדשה.
הטיפול הקבוצתי בפורום פותח אפשרויות שאינן קיימות בטיפול פנים-אל-פנים:
גם בתחום זה אינני מציע למטפלים לא מנוסים למהר ולטפל באמצעות האינטרנט. ניהול קבוצה ווירטואלית דורש התמודדות עם סוגיות הנובעות מן המדיה הווירטואלית, ורצוי לעבור תקופת הכשרה והדרכה כדי להיות מוכנים לסביבה הטיפולית החדשה.
שימוש בפורומים במקביל לטיפול פנים-אל-פנים
רק מטפלים מעטים בישראל התנסו בטיפול באמצעות האינטרנט, אבל רבים משלבים את האינטרנט בטיפול המסורתי. ישנם מטפלים המאפשרים למטופלים שלהם לשלוח להם דואר אלקטרוני בין הפגישות, מבלי שיגיבו עליו, ואחרים מתכתבים עם מטופליהם בין הפגישות. לכאורה זוהי הרחבה של מסגרת הטיפול המסורתית, אך למעשה זוהי פריצת מסגרת, המעלה שאלות רבות הנוגעות לחוזה הטיפולי ולכללי-היסוד (האם ההתכתבות היא חלק מן הטיפול? האם היא נעשית בתשלום? האם היא מוגבלת או חסרת גבולות? האם יש לה ביטוי בחוזה הטיפולי?). למעשה, אין כל הבדל בין משלוח דואר אלקטרוני בין הפגישות הטיפוליות לבין שיחות טלפון או השארת הודעות קוליות בטלפון של המטפל.
שלא כמו הודעות הדואר האלקטרוני, הנחוות כפריצת מסגרת (כל הודעה היא ישות עצמאית), הפורום משמש כ'מקום' מוגדר לתקשורת, וניתן לעשות בו שימוש יעיל כתוספת לטיפול פנים-אל-פנים, אינדיבידואלי או קבוצתי.
1. תוספת לטיפול אינדיבידואלי מסורתי
ניתן להשתמש בפורום למטרות מוגדרות, כתוספת לטיפול פנים-אל-פנים.
כדאי להיזהר מלשלב את הפורום בתהליך הטיפולי ללא הכנה מוקדמת של המטפל ושל המטופל, כדי להימנע מכשלים הנובעים מן המאפיינים הטכניים של הטיפול באינטרנט ומן השינוי ששילוב כזה דורש בחוזה הטיפולי ובהגדרת ה'מקום הבטוח'.
2. תוספת לטיפול קבוצתי מסורתי
ניתן לשלב את הטיפול הקבוצתי בפורום וירטואלי עם טיפול קבוצתי מסורתי, ובכך להרחיב את מסגרת הטיפול ולהעצים את האינטראקציה שבין המשתתפים.
מחוץ להכשרה ההכרחית שעל מנחה הקבוצה לעבור, יש להכין גם את המטופלים לסביבה הטיפולית הווירטואלית. אמנם רוב המטופלים מנוסים יותר מן המטפלים בגלישה לפורומים באינטרנט, אך דווקא מסיבה זו יש להכין אותם לדרישות המיוחדות של המפגש הטיפולי באינטרנט, לכללי ההשתתפות בקבוצה הווירטואלית ולחוזה הטיפולי.
שימוש בפורומים לצרכי לימוד והוראה
אחד המאפיינים החשובים של הפורום הוא השימוש היעיל שניתן לעשות בו לצרכי דיון בקבוצה. שלא כמו בקבוצות פנים-אל-פנים יכול כל אחד מחברי הקבוצה להגיב באופן מיידי על דבריהם של שאר המשתתפים, ואף לשוב ולהגיב מאוחר יותר. הכתיבה מחייבת רמה גבוהה יותר של מודעות מאשר בדיון בעל-פה, והתיעוד המדויק מאפשר למצות את הדיון ולהעמיק בו.
הדיון הפורה המתאפשר בפורומים באינטרנט הופך אותם לסביבה לימודית יעילה ביותר. בשנים האחרונות פיתחתי סביבה זו כדי להפוך את הפורום גם לחדר-לימוד, באמצעות הוספת כלים מיוחדים המסייעים לתהליכי הלימוד וההוראה.
למעשה משמש הפורום המשוכלל כתחליף יעיל ופשוט לתוכנות המורכבות והיקרות של לימוד-מרחוק, וניתן לעשות בה שימוש מהיר ונוח לצרכים לימודיים שונים, לכל מספר של משתתפים ולכל מטרה.
שימוש בפורומים לצרכי הדרכה
בדומה לשימוש בפורומים לצרכי לימוד והוראה, ניתן להשתמש בהם גם לצרכי הדרכה והכשרה מקצועית. מניסיוני למדתי שהדרכה באמצעות הפורום מאפשרת ניצול יעיל יותר של הזמן ושל הכלים המקצועיים. התיעוד של תהליך ההדרכה באמצעות הפורום מעניק למודרכים וגם למדריכים אפשרות לשוב ולבדוק את עצמם ואת התהליך שעברו, ולשפר את עבודתם.
שימוש בפורומים לצרכי שיווק
בשנים האחרונות עושים מטפלים רבים שימוש בפורומים הפתוחים לציבור כדי לשווק את עצמם וכדי לזכות במטופלים. זוהי דרך לגיטימית, המאפשרת למטפל להציג את עצמו בפני הקהל הרחב, להבהיר את עמדותיו הטיפוליות, להציג את אישיותו המיוחדת ולהדגים את יכולותיו. ניתן לעשות זאת במספר דרכים. יום-העיון הזה. ההשתתפות מאפשרת למטפלים להתוודע לחברים למקצוע, להרחיב את מאגר ההיכרויות שלהם, להציג את עצמם ואת עבודתם בפני עמיתיהם וגם לסייע זה לזה בעבודתם. זוהי דרך פשוטה ויעילה להתייעצות, ללימוד הדדי ולהתעדכנות מקצועית.
סיכום אופטימי
בניסיון שצברתי בשנים האחרונות בשימוש בפורומים לצרכי טיפול, הוראה והדרכה נפתח לפני עולם חדש של אפשרויות, אותו חלקתי אתכם כאן. מדי יום אני מגלה בפורומים יתרונות נוספים ואפשרויות פיתוח נוספות, ואני מרותק ונפעם לקבל את תגובותיהם של מטופלים שמעולם לא פגשתי, לאחר שהטיפול בהם הסתיים. אני עסוק בפיתוח קורסים וירטואליים, המאפשרים לי ללמד ולהדריך בודדים וקבוצות בגישות הטיפוליות שפיתחתי, באופן שלא התאפשר לי בכל דרך אחרת. אתם מוזמנים להצטרף אל המסע המופלא הזה, המאפשר לנו לפרוץ באופן חדש ומרתק את גבולות הקליניקה שלנו, ללמוד זה מזה, להדריך זה את זה ולהעשיר את הידע שלנו. אני מזמין אתכם להצטרף אלי בפיתוח ובהרחבת השימוש בפורומים לצרכים מקצועיים, ואין דרך טובה יותר לעשות זאת מאשר לפתוח פורום חדש לקידום השימוש המקצועי בפורומים באינטרנט. אשמח לצרף כל אחד מכם. |