מטבח קהילתי: שבעה ימים בכפר בולגרי קסום

בהנחיית ד"ר דרור גרין

שבעה ימים של סדנת אימון רגשי בישול, אכילה ושיתוף בכפר בולגרי 

 

העולם הגלובלי ריסק את חיי הקהילה הקטנה והפך אותנו לבודדים יותר. קצב החיים המהיר, האינטנסיבי והשוחק, והתרבות הקפיטליסטית ההיררכית והתחרותית שחקו את המפגש הבין-אישי ופוררו את המשפחה. המטבח הקהילתי מאפשר לנו לשוב ולהתחבר זה לזה, לתמוך זה בזה ולהרגיש בטוחים יותר בעולם המשתנה במהירות. 

הבישול והאכילה היו מאז ומתמיד מקום המפגש הטבעי לחיי משפחה וקהילה ולמפגשי סיפור. הבישול המשותף מאפשר לנו לשתף זה את זה בתרבות שבה צמחנו, והאכילה המשותפת מאפשרת לנו לחלוק זה עם זה בחוויות היומיומיות שלנו, להכיר זה את זה טוב יותר ולשתף פעולה במימוש רעיונות וחלומות. 

סדנת המטבח הקהילתי מאפשרת לנו לשוב ולפגוש זה את זה בעשיה משותפת, בבישול, באכילה ובדיבור מלב אל לב. בסדנה נלמד להחזיר את המשפחה, קבוצת החברים או הקהילה הקטנה למרכז חיינו, כמקור תמיכה ואהבה.  

בשבעת ימי הסדנה נתנסה בעבודת האימון הרגשי, נתוודע לרעיון האוטונומיה השיתופית, המאפשרת שיתוף במשאבים ללא התערבות בחיי הפרט, ונחווה את המטבח הקהילתי המשמש כמקום מפגש ומוקד לשיתוף. נבשל ונאכל יחד, נשיר ונטייל ונכיר את החיים בכפר הבולגרי. 

הסדנה תתקיים במטבח הקהילתי החדש בכפר הבולגרי, על שפת הנחל, ליד המעיין. 

"דרור הוא אחד מאנשי המקצוע הייחודיים שפגשתי. אין אף אחד שדומה לו בנוף המקצועי שלנו. הוא חושב בצורה מיוחדת ופוריה. אני משוכנע שהסדנה שהוא מציע תהיה חוויה מגרה ומעשירה, שתיתן למשתתפים נקודת מבט חדשה" (פרופ' חיים עומר, אוניברסיטת תל-אביב, מחבר הספרים 'שיקום הסמכות ההורית', 'השטן שבינינו'. 'פחדים של ילדים' ועוד).  

סדנת המטבח הקהילתי היא הזדמנות להכיר דרך חיים חדשה, בסביבה נעימה, ולגלות שבסביבה תומכת אפשר ליצור קהילה בכל מקום. במשך שבעה ימים נבשל ביחד (אוכל צמחוני, וטבעוני לטבעונים), נאכל ביחד, נלמד זה מזה ונלמד זה את זה, נשתף זה את זה בחיינו ונחשוב יחד על הדרך להקים קהילה חדשה המבוססת על תמיכה ושיתוף. 

"שבעה ימים בבולגריה בכפר שבו החיים נעצרו לטובת האדם, הטבע והחי - הלב עדיין שם" (מירה צוקרמן). 

התרבות הצרכנית מציעה לנו 'מזון מהיר', אוכל מעובד ושפע של ארוחות מוכנות ומסעדות, ומונעת מאיתנו את העונג וההתנסות המיוחדת במינה שבבישול המשותף. שפע המסעדות ודוכני המזון המהיר, והלחץ שבו אנו חיים, מונעים מאיתנו את היכולת לספר ולהקשיב בניחותא, וליצור רשת חברתית של ממש המאפשרת גם שיתוף פעולה. 

סדנת 'המטבח הקהילתי' היא הזדמנות מיוחדת במינה לחדש את הכישורים החברתיים שלנו בעשיה הבסיסית המענגת ביותר: בישול ואכילה. במשך שבעה ימים נבשל ביחד ארוחת-בוקר, צהרים וערב, נלמד זה מזה ונלמד זה את זה, נשתף זה את זה בחיינו ונחדש את היכולת לספר ולהקשיב, כדי לממש את יתרונות המטבח הקהילתי גם בחיינו, במשפחה ובקהילה בה אנו חיים. 


שבעה ימים של מטבח קהילתי 

סדנת המטבח הקהילתי מתקיימת בכפר בולגרי בדרום-מערב בולגריה, ליד העיר קיוסטנדיל, בבית הקהילה החדשה על שפת הנחל, ליד המעיין, והיא מיועדת לארבעה עד שישה משתתפים. 

כל אחד משבעת ימי המפגש יוקדש לאחת משבע המיומנויות הרגשיות, וליישום שלה בעבודת האימון הרגשי האישי והקבוצתי, כחלק מן ההתנסות במטבח הקהילתי: נבשל ונאכל יחד את ארוחת הבוקר, הצהרים והערב.  

כחלק מן ההתנסות במטבח הקהילתי נבשל ונאכל יחד (אוכל צמחוני), נתוודע לחיים בחיק-הטבע, ונתנסה בחיי הכפר הבולגרי. 

את עבודת האימון הרגשי נשלב בפרקטיקה של המטבח הקהילתי והפיכתו למרכז פעיל של סיפור, הקשבה, יצירה משותפת ויזמות קהילתית. 

"אני יוצאת מכאן חכמה יותר, בלב ובנפש, ולוקחת אתי דוגמא נהדרת להמשך" (עירית חכם). 

הסדנה מבוססת על הספר המקיף, 'אימון רגשי', שהוא מדריך מעשי לניהול רגשות. את הספר ניתן לקרוא בחינם באתר, או להזמין עותק דיגיטלי (העותקים המודפסים אזלו). בספר 'מקום בטוח' אפשר לקרוא על היישומים החברתיים של האימון הרגשי. מבוא לאימון הרגשי אפשר לקרוא בספר 'שיחות עם הנסיך הקטן'. 

סדר-היום 

בכל בוקר ניפגש במטבח הקהילתי, נכין ארוחת-בוקר ונמשיך למפגש של כשעתיים, שבו אציג את האימון הרגשי והמיומנויות הרגשיות, ובאמצעות סימולציות ושיחה נמחיש את הדברים. 

אחר-כך נכין ונאכל יחד את ארוחת-הצהרים. 

לאחר ארוחת-הצהרים ננוח, או נטייל בכפר ונכיר את חיי הכפר. 

אחר-הצהרים ניפגש שוב במטבח הקהילתי או בטבע, ליד נחל או נהר, למפגש של שעתיים, לשיחה והתנסות. המפגשים כוללים דינמיקה קבוצתית, אבל ללא לחץ לחשיפה, וכל אחד משתתף בדרך המתאימה לו. 

לאחר מכן נכין יחד את ארוחת-הערב, נאכל ביחד, נדבר, נקשיב, נשיר. 

התוכנית תהיה גמישה, ונתאים אותה לצרכי המשתתפים, למזג-האוויר ולרעיונות שיצמחו במהלך המפגשים. 

אתם מוזמנים לקרוא את מכתבי משתתפי הסדנאות הקודמות


אימון רגשי 

מרגע היוולדנו אנחנו לומדים ומתפתחים. אנחנו לומדים ללכת, לדבר, ולאט לאט אנחנו רוכשים מיומנויות שונות המאפשרות לנו להיות עצמאיים. אבל איש מעולם לא לימד אותנו לעשות שימוש במיומנויות הרגשיות שלנו, שהן התוכנה המפעילה את מוחנו ומאפשרת לנו להתאים את עצמנו למציאות. 

האימון הרגשי הוא מתודה מהפכנית, המאפשרת לנו לזהות את שבע המיומנויות הרגשיות שלנו ולשפר אותן באופן קבוע באמצעות תרגול יומיומי. זוהי דרך-חיים המאפשרת לכל אחד לנהל את רגשותיו, לממש את יכולותיו וליצור קשרים המבוססים על אמפתיה ושיתוף. האימון הרגשי הוא גם דרך לחידוש החיים הקהילתיים וליצירת רשת חברתית לא וירטואלית. 

הספר 'אימון רגשי' הוא מדריך מעשי לניהול רגשות, והוא מציע דרך פשוטה ויעילה לזיהוי ולשיפור יומיומי של שבע המיומנויות הרגשיות. 

אוטונומיה שיתופית 

האימון הרגשי מציע כלים אישיים לשיפור המיומנויות הרגשיות והחברתיות, והאוטונומיה השיתופית היא דרך להתמודדות חדשה עם הבדידות ועם חוסר האונים הכלכלי, דרך שאינה דורשת מהפיכה חברתית וניתן לממש אותה כבר עתה, בקבוצות קטנות. 

רעיון האוטונומיה השיתופית מציע תחליף לתפיסת העולם ההיררכית השלטת בתרבות המערבית באלפיים השנים האחרונות, ואשר באה לידי ביטוי בתפיסות קיצוניות כדוגמת הקומוניזם הטוטליטרי המשעבד את הפרט לקבוצה או הקפיטליזם והאינדיבידואליזם הקיצוני שחיסלו את חיי הקהילה. 

האוטונומיה השיתופית משלבת את היתרונות שבחיי שבט משפחתי או קהילה קטנה המספקת תמיכה ותחושה של מקום בטוח לחבריה, עם שמירה על האוטונומיה האישית של כל אחד מן החברים (כלומר ללא כפיה של קבוצה שלטת), המאפשרת לו להיות אחראי על חייו ולהתאים את עצמו בגמישות לעולם המשתנה במהירות במאה העשרים-ואחת. 

"זו חוויה מעצימה ומחבקת... שפע של נדיבות, חום אנושי, רגישות עצומה ואהבה" (רוחלה זיו). 

האוטונומיה השיתופית מבוססת על קיומן של קהילות קטנות ועצמאיות, המתנהלות ללא היררכיה שלטונית ומקיימות ביניהן קשרי תמיכה ושיתוף.  

הספר 'שיחות עם הנסיך הקטן' מציג את הנחות היסוד של האימון הרגשי ושל האוטונומיה השיתופית, והספר 'מקום בטוח' מציג את האפשרות ליישם את האוטונומיה השיתופית בחיינו. 


מטבח קהילתי 

מטבח קהילתי הוא דרך פשוטה ומהירה ליצירת קהילה המבוססת על רעיון האוטונומיה השיתופית. זהו מקום מפגש שבו המשתתפים מבשלים יחד, אוכלים יחד, ומשתפים זה את זה בסיפוריהם האישיים. 

הזמן, המיקום והמחיר

הסדנה תיפתח עבור כל קבוצה של 4-6 משתתפים המעוניינים להצטרף. 

הסדנה מתקיימת בכפר בולגרי קטן ויפה, לא רחוק מן העיר קיוסטנדיל, 90 קילומטרים מסופיה, בירת בולגריה, 1-8 בנובמבר (מיום שני עד יום שני).  

אזור קיוסטנדיל הוא מרכז עצי הפרי של בולגריה (במיוחד דובדבנים), והוא עשיר בנחלים ונהרות, הרים, ומעיינות בריאות חמים שהרומאים גילו לפני אלפיים שנה. 

אני אאסוף אתכם משדה-התעופה בסופיה, בירת בולגריה, ואדאג לכל צרכיכם במשך כל ימי הסדנה, עד שאחזיר אתכם לשדה-התעופה בסיום הסדנה. 

תשלום: 1200 יורו, כולל סדנה, הסעות משדה-התעופה ובחזרה, ואירוח מלא (כולל ארוחות צמחוניות) בחדר ליחיד (ואינו כולל את הטיסה ואת הביטוח הרפואי). 

בזמן ההרשמה יש להפקיד מקדמה (300 יורו) שלא תוחזר עבור שריון מקום בסדנה. 

הרשמה כתבו אלי: drorgreen@gmail.com

או לווטסאפ: 00359-888-306092 


 ד"ר דרור גרין

נולדתי בירושלים, 1954, ואני מתגורר בכפר דבורישטה שבבולגריה ומגדל את ארבעת ילדי בחינוך ביתי. ניהלתי את 'קוגיטו, בית-ספר לפסיכותרפיה' בזכרון-יעקב ולימדתי פסיכיאטרים, פסיכולוגים ופסיכותרפיסטים בבית-הספר לפסיכותרפיה של הטכניון בביה"ח רמב"ם, בבית-הספר לפסיכותרפיה בבית-החולים בצפת בשיתוף עם מכללת צפת, ובלימודי ההמשך ברפואה של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב בשיתוף עם שירותי בריאות כללית. 

סיימתי דוקטורט ותואר שני בפסיכותרפיה בסיטי יוניברסיטי (ריג'נטס קולג', לונדון), בוגר האקדמיה למוסיקה ע"ש רובין בירושלים (קומפוזיציה) והאוניברסיטה העברית (פילוסופיה ומוסיקולוגיה). שימשתי כמנכ"ל 'הוצאת המוסיקה הישראלית' ו'הסדנה הירושלמית לעיצוב', והמצאתי את משחק-החשיבה 'טריקסי' שנמכר ברחבי העולם. 

פיתחתי את גישת 'האימון הרגשי' ואני מנהל את 'המכון לאימון רגשי' בבולגריה. כאחד מחלוצי הטיפול הנפשי באינטרנט פיתחתי את הקליניקה הווירטואלית הראשונה. 

אני הלום-קרב ממלחמת יום-הכיפורים. 

ד"ר לפסיכותרפיה, מוסיקאי, סופר ומאייר. חיברתי יותר מחמישים ספרים לילדיםלמבוגרים וגם ספרי שירה וספרות מקצועית בתחום הטיפול הנפשי: 'טיפול נפשי, מדריך למשתמש''פסיכותרפיה ממבט אחר', 'פרויד נגד דורה' ו'תיאורי-המקרים של פרויד'. הספר 'אימון רגשי' יצא לאור בשנת 2011, הספר 'שיחות עם הנסיך הקטן' יצא לאור בשנת 2014, הספר 'מקום בטוח' יצא לאור בשנת 2015.


Bookmark and Share

מכתבים ממשתתפי סדנאות אימון רגשי

"השהות שלי במהלך כל השבוע, במקום נעים ובטוח, בכפר קטן בבולגריה, לא רחוק מנהר ויער, הייתה חוויה נפלאה אשר ניתקה אותי מעומס חיי היומיום שלי ועטפה אותי באהבה, בנדיבות וברוגע, מלווה כל העת בשמחת הילדים(מלכה). 
 
"זו לא רק התנסות בעוד גישה חדשה או נוספת אלא ממש אימון הפנמה. עבורי זו הייתה חוויה מעצימה ומרגשת(שוש רוטשטיין - מטפלת באמצעות אומנויות). 
 
"נפלא להתחיל את היום עם הציפורים והתרנגולות בטיול בטבע, להמשיך אותו עם סדנת אימון רגשי בסטודיו המחבק של דרור, להכין ארוחה בריאה, לקנח בסדנה נוספת עם דרור, להאזין לנגינה בפסנתר של בני הבית ולהשתעשע עם הילדים(ברכה ועידו, מאי 2013). 
 
"זו היתה חוויה שלא נשכח, ואנו מקווים מאד שיתאפשר לנו לחזור בעתיד למשכן האהבה והשלווה בכפר הקטן בבולגריה(אלי ותמר). 
 
"יום יום קמנו אל גן העדן הקטן בכפר דבורישטה. משהו באוויר הצלול ובאנרגיות המרגיעות סימן לנו שקיבלנו את ההחלטה הנכונה והגענו למקום הנכון והבטוח. החל מגינת הירקות האורגניים, העצים המלבלבים במגוון פריחות צבעוניות ופירות מזמינים, ועד הנהר הזורם שעובר בכפר שכאילו הזמן בו עצר מלכת(דנה ואביה). 
 
 
"תודה על שבוע חוויתי ומעשיר שבילינו אצלכם. החיבוק המשפחתי, הנוף ואווירת הכפר הוסיפו המון, והיוו השלמה נהדרת לסדנה המאלפת  שתרמה לכל אחד מאיתנו בדרכו(דינה פליטמן). 
 
"זכיתי לשבעה ימים קסומים של שלווה וזמן שנמתח לו בעצלתיים, והיה זמן לכל דברף לשיחות חולין ושיחות נפש, לארוחות משותפות (ומצוינות), לטיול של אחר צהריים בכפר, טיולים קסומים ביערות, למידה ויצירה.(גזית כהן). 
 
"הסדנה היא מתנה נהדרת שהענקנו לעצמנו אחרי 25 שנות נישואין. כיום, חצי שנה אחרי הסדנה, מתנותיה עדיין עמנו ואת שלמדנו אנחנו חיים ומיישמים באופן יומיומי ולא פוסקים מלהודות"
 
 
"הגענו עם ציפיות גבוהות ויצאנו עם תוצאות יוצאות דופן, הרבה מעבר למה שיכולנו לדמות(אורית מקלר ואיריס קעטבי-נחמני).