64. לקחת את העבודה הביתה

בחר גיליון קודם

חפש

הצטרף לרשימת המנויים


​​אימון רגשי - הרהור שבועי
 
 
ד"ר דרור גרין
 
שנה שניה, גיליון 64, ינואר 2015

האימון הרגשי מבוסס על תפיסה חדשה של טבע האדם, שאינה מפרידה בין גוף לנפש, ומגדירה רגשות כתגובות גופניות לגירויים מן המציאות. המניע העיקרי להתנהגות האנושית הוא ההימנעות מחרדה והחיפוש אחרי תחושה של מקום בטוח. 

בספר 'אימון רגשי' הצגתי דרך מעשית ליישום האימון הרגשי בחיי היום-יום. בהרהור השבועי אשתף אתכם בהתבוננות בתהליך הרגשי בתחומים שונים בחיינו. אתם מוזמנים להגיב על הדברים בפורום באתר אימון רגשי.  


Bookmark and Share


שוב הסתיימה סדנה. אני מאוד אוהב לעבוד במשך שבעה ימים רצופים עם זוג שרוצה להפוך את הזוגיות לטובה יותר, והסדנה הזו תמיד מפגישה אותי עם אנשים מיוחדים שמעשירים את חיי, ומלמדים אותי משהו גם על הזוגיות שלי. 

בעבר זה היה קשה במיוחד. לאחר כל סדנה הייתי קורס לשבוע-שבועיים, כאילו כל כוחותי נשאבו ממני, ושוכב במיטה עד אשר הייתי מתאושש, כמו לאחר מחלה קשה. 

הקושי לא נבע מהסדנה עצמה, או מן המפגש עם הזוגות שאיתם עבדתי, וגם לא מן הפער בין חיי היומיום השוטפים בכפר השלו והרגוע שלנו לבין המאמץ המרוכז, מבוקר ועד לילה במשך שבוע שלם. הקושי נבע מכך שהעבודה המרוכזת הזו, השונה כל-כך מחיי היומיום שלי, מתקיימת בתוך ביתי. 

פעם, כשאנשים היו יוצאים מדי יום לעבודה, וחוזרים הביתה בארבע או בחמש אחר-הצהרים, היתה קיימת הפרדה בין העבודה לבין הבית והמשפחה. המושג 'לקחת את העבודה הביתה' היה מושג שלילי, המתייחס לאבות שלא ידעו להפריד בין שני תחומי החיים. 

מחוץ לשנה אחת, בה שימשתי כמנכ"ל של 'הוצאת המוסיקה הישראלית', מעולם לא עבדתי במקום עבודה כלשהו. תמיד עבדתי בבית. גם כשהיה לי סטודיו לגרפיקה וגם כשהיתה לי קליניקה לטיפול נפשי, וכמובן כשכתבתי ספרים. לעתים יצאתי מן הבית כדי ללמד או להרצות, ואפילו כדי לכתוב בבתי-קפה, אך הבית היה תמיד במרכז חיי ('המקום הבטוח' שלי). 

לכן, באופן טבעי גם בכפר הבולגרי אני עובד בבית, וגם סדנאות האימון הרגשי מתקיימות כאן. ובכל זאת יש הבדל גדול בין עבודה בבית, בכתיבה או בקליניקה, לבין הסדנה הזוגית. 

עבודה ושיתוף 

בסדנה הזוגית הבית שלנו אינו רק מקום העבודה שלי. הבית, וחיי המשפחה שלנו, הם חומר הגלם לעבודה עם הזוגות המתארחים אצלנו, בדירת האירוח שליד ביתנו. 

במשך שבוע הופך הבית, שהוא המקום הבטוח שלי (ושל אפרת וילדינו), למעבדה שמשמשת גם אנשים זרים. כדי לתרגל את האימון הרגשי, ובמיוחד את המיומנויות הרגשיות של האמפתיה והשיתוף, אנחנו משתפים את הזוגות המתארחים אצלנו בחיינו. 

אנחנו יוצאים יחד מדי בוקר להליכה,

אנחנו מטיילים בכפר ופוגשים את השכנים, 

אנחנו אוכלים יחד ומכינים יחד את הארוחות, 

אנחנו מטיילים ליד הנהר, 

ואנחנו יוצרים יחד בסטודיו של אפרת. 

הסדנה היא חלק מחיינו, והמשתתפים שותפים לכל מה שקורה לנו ולילדינו במהלך השבוע, ולאופן שבו אנחנו חיים את האימון הרגשי הלכה למעשה. בדרך הזו יכולים משתתפי הסדנה להתוודע גם למגבלות ולפגמים שלנו, ולהכרה שהאימון הרגשי אינו נוסחת קסמים מושלמת אלא דרך הדורשת גמישות ותיקון מדי יום. 

גם המפגשים הלימודיים וההתנסותיים מבוססים על שיתוף. משתתפי הסדנה משתפים אותנו בחייהם, ואנחנו מצטרפים אליהם באמצעות סימולציות ומשחקים, כדי לבדוק איך ניתן להתאים את האימון הרגשי לצרכים ולתנאים המיוחדים שלהם. 

הבחירה לשתף את הזוגות הבאים לסדנה בחיינו לא היתה קלה ומובנת מאליה, משום שהיא משפיעה על חיי המשפחה שלנו ומערערת, לכאורה, את המקום הבטוח שלנו. זו הסיבה שבתחילת הדרך העבודה גזלה את כל כוחותי ונדרשו ממנו שבוע או שבועיים של התאוששות לאחר כל סדנה. 

מה שאפשר לי, ולנו, להתגבר על הקושי היה הצטרפותה של אפרת להנחיית הסדנה. כעת שנינו עושים זאת יחד, ושיתוף הפעולה שלנו, בזוגיות וגם בעבודה, ממחיש את האופן שהאימון הרגשי מאפשר לנו להתמודד עם מצבים משתנים, עם לחצים וקשיים, ולהתאים את עצמנו למציאות בכל רגע מחדש. גם ילדינו מסייעים לנו בכך, ומתאימים את סדר היום שלהם לסדנה ולאירוח. 

שיתוף הפעולה המשפחתי, ושילוב האורחים בחיי המשפחה, מאפשרים לנו ללמוד בכל פעם מחדש להתאים את הגבולות שלנו לצרכים המשתנים, וגם לרעיון של אוטונומיה שיתופית, עליו כתבתי כאן לא מעט. 

הגבול שבין אוטונומיה לשיתוף 

לכאורה, אין אצלנו הפרדה בין חיי הבית והמשפחה לבין העבודה, והמקום הבטוח שלנו נפרץ שוב ושוב כשאנחנו משתפים בחיינו אנשים זרים. 

אבל למעשה, בזכות השיתוף אנחנו לומדים להגדיר טוב יותר את גבולותינו, לשמור טוב יותר על האוטונומיה שלנו כמשפחה, ועל האוטונומיה והפרטיות של כל אחד מאתנו. 

האוטונומיה השיתופית שלנו היא האיזון בין השיתוף המשפחתי לבין הצרכים האישיים של כל אחד מאתנו. הסדנאות שאנחנו עורכים בביתנו מאפשרות לנו לשוב ולהתאים את גבולותינו למציאות המשתנה, ולהיות גמישים יותר. 

למעשה, כל מפגש עם אנשים אחרים מחייב אותנו להגדיר מחדש את הגבול שבין אוטונומיה לשיתוף. הילדים הגדלים לומדים לשתף זה את זה בחייהם, ובו בזמן להגדיר את גבולות הפרטיות שלהם. אנחנו גרים בכפר נידח בבולגריה, ובזכות הריחוק אנחנו מארחים לא מעט בני-משפחה וחברים, ובכל פעם עלינו להגדיר מחדש את השיתוף של האורחים בחיינו, ולשמור על גבולות הפרטיות שלנו. 

גם בזוגיות שלנו יש מקום מרכזי לגמישות המאפשרת לנו להתאים את השיתוף שלנו בבית, בגידול הילדים ובעבודה לצרכים האישיים ולגבולות הפרטיים של כל אחד מאתנו. האימון הרגשי מאפשר לנו להמשיך וללמוד מן הטעויות והכשלים, ולפתח עוד ועוד את הגמישות המחברת אותנו זה לזה, ואל המציאות. 

הצעה מעשית: בכל פעם שאתם מארחים מישהו בביתכם, נסו להגדיר לעצמכם, בכתב, לפני המפגש, את הגבולות בין המרחב הפרטי שלכם לבין השיתוף של האורחים, וקראו זאת שוב לאחר המפגש. אם תשתפו את האורחים בכך הגמישות שלכם תגדל, ואיתה גם תחושת המקום הבטוח. 

שבוע טוב,

דרור

Bookmark and Share

 

שני ספרי החדשים, 'הנסיך הקטן' בתרגום חדש, לא רק  לילדים,ו'שיחות עם הנסיך הקטן', מבטאים מסר של שיתוף ואהבה, ולכן לא יימכרו בחנויות הספרים 

אתם מוזמנים להשתתף בהפצת הרעיון ולקבל את הספרים במחיר סמלי של 40 ש"ח (לשני הספרים, כולל משלוח), לעצמכם ולאנשים שאתם אוהבים 

להזמנה כתבו אלי: drorgreen@gmail.com


אתם מוזמנים לבלות אתנו שבעה ימים בסדנה זוגית מיוחדת במינה, אצלנו בכפר. פרטים באתר: 

סדנה זוגית בכפר בולגרי

 
"הגענו עם ציפיות גבוהות ויצאנו עם תוצאות יוצאות דופן, הרבה מעבר למה שיכולנו לדמות(אורית מקלר ואיריס קטעבי-נחמני, אוגוסט 2014).
 
"האימון הרגשי, שהועבר לנו במשותף על ידי דרור ואפרת, הלם בנו כ'תופעה' שעד כה לא הבנו ולא הקדשנו לה כל מחשבה. למדנו לנתח את היחסים שבינינו, שאגב, היו מלאי הרמוניה גם קודם לכן, ולתת להם משקל באמצעות שבעת הפרקים באימון הרגשי. דרור ואפרת היו ממש נפלאים ביחסם ובשקדנותם להעניק לנו את המירב(תמר ואלי, ינואר 2014).
 
"דרור הוא אחד מאנשי המקצוע הייחודיים שפגשתי. אין אף אחד שדומה לו בנוף המקצועי שלנו. הוא חושב בצורה מיוחדת ופוריה. אני משוכנע שהסדנה שהוא מציע תהיה חוויה מגרה ומעשירה, שתתן למשתתפים נקודת מבט חדשה" (פרופ` חיים עומר, אוניברסיטת תל-אביב, מחבר הספרים `שיקום הסמכות ההורית`, `השטן שבינינו`. `פחדים של ילדים` ועוד). 
 
 
"סדנת האימון הרגשי עם דרור ואפרת גרין היתה מתנה יפה שהענקנו לעצמנו אחרי 30 שנים של זוגיות. דרור ואפרת אירחו אותנו בתוך חייהם, בכפר פסטורלי שופע ירק, בועה אקס-טריטוריאלית קסומה" (ברכה ועידו, מאי 2013). 
 
"חזרתי עם ארגז כלים ותחושת יכולת - מרגישה שקיבלתי 'חדר כושר לאימון רגשי'. משפרת את ניהול הזמן , מזהה את המקום הבטוח וקשובה יותר לקול הרגשי. אני ממליצה בחום לכולם. זו חוויה אחרת ומעצימה" (שוש רוטשטיין - מטפלת באמצעות אמנויות). 
 
"שבוע של התרגשות והנאה, בצד חוויות חדשות של פעם בחיים (ואולי נחזור לפעם שניה)" (סמדר אברהמי). 
 
"מה שהדהים אותי, זו הפשטות והדרך שנראית הגיונית ומעשית להשיג איכות חיים טובה יותר בכל רמה" (אורי כרמל, חיפה). 
 
"באמצעות שיטת האימון הרגשי, והניואנסים האישיים היחודיים של זוג נפלא זה, התאפשר לנו לחוש ב'מקום בטוח'. התאפשרה תנועה מעגלית בין עולמנו לעולמם לעולמנו. זכינו להיחשף לפן האישי, הזוגי והמשפחתי של דרור ואפרת, בכנות בלתי-רגילה, בדרך היוצרת הדהוד אינדיבידואלי, בינאישי, קבוצתי, ואולי אף קוסמי" (מיכל שמש, פסיכולוגית). 
 
"השהות שלי במהלך כל השבוע, במקום נעים ובטוח, בכפר קטן בבולגריה, לא רחוק מנהר ויער, היתה חוויה נפלאה אשר ניתקה אותי מעומס חיי היומיום שלי ועטפה אותי באהבה, בנדיבות וברוגע" (מלכה). 
 
"דרור ואפרת הם מנטורים רגישים וחמים. הם אירחו אותנו בלב רחב ושיתפו אותנו בחייהם המיוחדים בכפר הבולגרי. אני ממליצה על ההיכרות עם דרור ואפרת, שהינם אנשים מיוחדים במינם, מעוררי השראה ואהבה" (אסתר גילת, יוצרת ופסיכולוגית קלינית). 
 
"יום יום קמנו אל גן העדן הקטן בכפר דבורישטה. משהו באוויר הצלול ובאנרגיות המרגיעות שמשדר ביתם של דרור ואפרת , סימן לנו שקיבלנו את ההחלטה הנכונה והגענו למקום הנכון והבטוח. החל מגינת הירקות האורגניים, הסטודיו לקרמיקה של אפרת, העצים המלבלבים במגוון פריחות צבעוניות ופירות מזמינים, ועד הנהר הזורם שעובר בכפר שכאילו הזמן בו עצר מלכת(דנה ואביה). 
 
"זו הזדמנות לחבק את שניכם באהבה, על האירוח העוטף שקיבלנו מכם במהלך שבוע זה, על הפתיחות והתמיכה שהענקתם לנו בביתכם הקסום ובקרב בני המשפחה הנפלאים" (בוגרי סדנת 'אימון רגשי וצילום', אוקטובר 2012). 

Bookmark and Share